Stove top börek / börek uit de koekepan

Asalaam Aleykum

Mijn man is dol op börek. We hebben echter geen oven.  Gisteren maakte ik voor hem een börek in de koekepan.  Ik vond het recept op een facebook groep voor expats die in Turkije leven.  Ik maakte er een foto tutorial van.

Alles staat klaar inclusief alles wat ik nodig had voor de sla.  Voor de börek heb je echter nodig…

  • beyaz peynir of witte kaas type feta,
  • kasar peynir een smeltkaas ik zou die gewoon vervangen door een zakje gratin kaas of gryere ofzo uit de supermarkt of gewoon weglaten want met enkel feta lukt het ook prima.
  • Yufka die vind je in Turkse supermarkten maar als alternatief kan je 1 vel yufka vervangen door 3 vellen filodeeg.  (Filodeeg is veel dunner dan Yufka vandaar)
  • 200 ml melk
  • 2 eieren
  • isot of urfa biber (klik hier voor de wikipedia uitleg) ipv isot biber kan je eventueel ook een andere soort gedroogde peper gebruiken of je kan je kaas mengen met platte peterselie.

Verder nog olijfolie, een mengschaal en 2 pannen waarvan 1 met deksel en waarvan de 1 iets groter is dan de andere.

Meng melk met eieren eventueel kan je er olie bij doen maar niet teveel.  Ik deed er wel olie in en de borek werd daardoor behoorlijk vettig dus volgende keer gewoon zonder olie

 

  • Vet de pan in ( het recept in de groep zei dat dit niet nodig is maar ik deed het toch omdat in de andere recepten die ik vond dit wel gedaan werd).
  • Leg 1 yufkavel over de pan en scheur van een ander vel stukken af om een 2de laag te vormen
  • Vervolgens ga je ruim bedruipen met het ei – melk mengsel

  • Strooi er nu de 2 kazen in stukjes over
  • Vervolgens strooi je er isot biber over (mocht je het maken met peterselie dan meng je op voorhand de kaas met de peterselie en gooi je dat mengsel erover

  • Vervolgens doe je 1 laag yufka en bevochtigen met het ei melk mengsel
  • Daarna nogmaals een laag yufka  en dan ruim bedruipen met het melk kaas mengsel

  • Vervolgens terug de kaas en de isot biber
  • Nog 1 laag yufka en terug bevochtigen
  • Nog een laag yufka en deze keer niet bevochtigen

  • nu ga je de zijkanten die over de pan hangen voorzichtig naar binnen plooien en alles mooi plooien tot een pakketje opgelet niet te hard duwen etc want yufka is erg fragiel
  • Deksel op de pan
  • 15 min op een laag vuurtje (bij mij stond het op het laagste)

  • Vet de 2de iets groter pan lichtjes in
  • Na 15min neem je de pan die iets groter is plaatst die over de pan die op het vuur staat en dan draai de de boel om zodat de börek omgekeerd in de 2 de pan komt te liggen
  • Je ziet de borek nu opeens lichtjes opkomen
  • Deze blijft terug 15min op het vuur afgedekt
  • Na 15min is de borek klaar om opgedient te worden (mocht de bovenkant slap zijn geworden door afgedekt te zijn dan kan je hem nog 5min terug in de pan zetten zonder af te dekken zodat hij terug lekker krokant is)

En zo is het klaar gewoon nog een salade erbij en je hebt een volwaardige maaltijd.  De rest heeft manlief deze morgen als ontbijt nog opgegeten.  dus al bij al wel een succes denk ik dan.  Volgende keer ga ik eens experimenteren met de vulling mss eens spinazie of courgette of aardappel

4 gedachtes over “Stove top börek / börek uit de koekepan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s