Reactie op hoofddoekverbod in Meise

Asalaam alaikum

Daarnet kwam ik terug van de lunch en daar lag het onderstaande nieuwsbericht op mijn bureau.   Ja dit soort van berichten vinden mijn collega’s grappig natuurlijk.

Het frappantste vind ik dat er staat dat het hier niet gaat om een hoofddoekenverbod, want laat ons eerlijk zijn zowat elke hoofddoek bedekt de oren.  Tja er zijn meisjes die de  hoofddoek naar achter dragen maar tja dan bedekt het nog steeds het voorhoof en sowieso is het islamitisch niet correct om de hoofddoek naar achteren te dragen.  Je kan ook gewoon op geen enkele manier voldoen aan deze eisen.

De vraag die bij mij dan te binnen schiet is als ik mijn hoofddoek niet over mijn oren mag dragen, wil dit dan ook zeggen dat als Piet morgen met oorwarmers over straat loopt of een muts die over zijn oren komt draagt dat hij dat ook niet mag.

Dat je nu zegt ok je mag je gezicht niet bedekken daar heb ik alle begrip voor, maar het onder het mom van geen gezichtsbedekking zo draaien dat een hoofddoek ook niet meer kan dragen dat vind ik veel te ver gaan.  Dan nog gaan beweren dat het geen hoofddoekverbod is dat vind ik uitermate hypocriet.  Dat men zegt geen boerka en geen niqaab ok geen probleem we leven tenslotte in een Westers land, maar een hoofddoek zou geen probleem mogen zijn. Een beetje verdraagzaamheid tussen de mensen is toch niet teveel gevraagd.

Mij motiveert het in iedere geval om een hoofddoek permanent te gaan dragen.  Hier wil ik graag voor opgepakt worden!

Geen bedekt gezicht op straat in Meise

vr 26/02/2010 – 09:57 In Meise is het voortaan verboden om met een bedekt gezicht over straat te lopen. De gemeenteraad heeft dat gisteravond beslist. De gemeente benadrukt dat het niet om een hoofddoekenverbod gaat, maar dat mensen identificeerbaar moeten blijven.

“Het is alleen het gelaat dat niet bedekt mag zijn. Daaronder wordt verstaan: het voorhoofd, de wangen, de ogen, de oren, de neus en de kin. Ik denk dat dat wel duidelijk is”, zegt burgemeester Marcel Belgrado (CD&V).

“Als iemand over straat loopt die geseind staat, dan moet de politie die kunnen identificeren. Dat is het minste om de veiligheid in de gemeente te kunnen behouden.”

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/vlaamsbrabant/100226_Meise_BedektGezicht

5 gedachtes over “Reactie op hoofddoekverbod in Meise

 1. Onbegrijpelijk dat gemeenteraden zich met dit soort beslissingen bezig houden. Voor wie het nog niet duidelijk was: politici hebben eigenlijk niets zinvols te doen.
  Het verbod het gezicht te bedekken in ons land, geldt al jaar en dag. Mijn grootvader vertelde zelfs dat iedereen die zich verlkeed op straat wou begeven met carnaval eerst zijn vermomming moest tonen op politiekantoor, waar genoteerd werd wie hoe verkleed was. Buiten de carnavalsperiode met bedekt gezicht de straat op gaan was vanzelfsprekend uit den boze. Voor zo ver ik me herinnen blijven Belgische wetten van kracht tot ze expleciet opgeheven worden? Laat de politie dus haar plichten eindelijk maar eens vervullen. Terwijl ze dan toch bezig zijn kunnen ze ook meteen bv. eens dubbelparkeerders, roodrijders en sluikstorters beboeten, die ik dagelijks zie.
  Begrijp me niet verkeerd; ik ben tegen dit soort betutelende wetgeving.
  Los van wat je nu juist volgens de wet wel en niet op je hoofd mag zetten, vindt ik het erg spijtig dat enkel koninginnen zich nog met een gewone traditionele hoeden op straat durven begeven, terwijl steeds meer hoofddoeken zonder identiteit opduiken.

  Minaretten of Kerktorens, ramadan of vasten, Pasen of offerfeest? De boodschap van inzet, solidariteit en vredelievendheid is toch dezelfde.
  Zijn hoofddoeken blinde fanatieke devotie? Of een al even blind zoeken naar ànders zijn zonder daarover individueel te moeten nadenken?
  Ikzelf hou et gewoon op gebrek aan Belgisch chauvinisme.
  Dé belgische eigenchap bij uitstek; onze grote verzoenende kracht maar ook onze grote zwakte die ons al vele malen onaangenaam liet overrompelen.
  Ik ben Belg, en jij?

  Naar mijn bescheiden mening is het dan ook aan elkeen die in België vertoeft, zich te integreren en aan te passen aan de tradities van dit land. Die Normen, cultuur en tradities, hebben van België het land gemaakt, waar iedereen wel wil zijn, maar velen blijkbaar toch niet thuis willen horen.
  Net zoal het voor moslima’s belangrijk is een hoofddoek te kunnen dragen, is voor echte Belgen elke hoofddoek een kaakslag. Het is als een belediging van Belgische waarden en tradities en de mensen die zo leven. Iedereen die met een hoofddoek de straat op gaat zegt als het ware: België is een rot land, Belgen zijn slechte mensen, maar ik ben moslim, ik doe wat ik wil en ze kunnen allemaal mijn ??? kussen.
  Het is dan ook niet meer dan normaal dat gemeentebesturen doen wat ze kunnen om een minimum aan verstandhouding te forceren, wetende dat elke stap die een moslima met hoofdoek zet in een Belgische straat een bewuste provocatie is en een uitlokking van patriotische gevoelens van afkeuring en haat.
  Is een moslima een slecht mens, als ze met een auto rijdt, zoals iedereen in dit land?
  Is een moslima een slecht mens, als ze met een hoed of losse haren rondloopt, zoals iedereen in dit land?
  Wat is een moslima die met een hoofddoek een auto bestuurt?
  In elk geval, geen devotie.

  België is helemaal geen politiestaat en vrijheid is nog altijd een zeer belangrijke waarde. Maar dat kan alleen werken als iedereen zich van nature uit gedraagt zoals het haar/hem betaant. Als te veel mensen de rebel gaan uithangen, zal uiteindelijk ook het anders zo gezapige volk zich roeren en is er niet veel nodig om een nieuwe Franse revolutie of Duitse holocaust aan te sturen om al dat non-conformisme met grove borstel weg te vagen. Is daar iemand bij gebaat?

  Ik ben gewoon Belg.
  Ik kleed me gewoon modieus.
  De mensen rond mij apprecieren dat.

  Ik ben gewoon Belg.
  Ik apprecieer mooie en modieuze mensen rondom mij.
  Ik apprecieer dit prachtige land waar ik alles kan doen wat ik wil.

  Ik ben gewoon Belg.
  Ik doe gewoon wat Belgen doen.

  met misschien één verschil:
  Ik ben fier dat ik gewoon Belg ben.
  Wat ben jij?

  • Ik ben een belgische moslima en daar hoef ik me niet voor te schamen, maar ik zet mijn geloof wel op de eerste plaats. Mijn geloof geeft me houvast. Het zorgt ervoor dat ik me rustig voel en gelukkig. Vind ik dat iedereen een hoofddoek moet dragen? Nee joh helemaal niet wie dat niet wil doet dat toch niet. Moet iedereen moslim worden? Nee joh ik gun het iedereen om moslim te worden, maar dat is een persoonlijke keuze. Vrijheid is een belangrijke waarde inderdaad, maar daar hoort ook de vrijheid bij om moslim te zijn en om mijn hoofddoek te dragen zoals Allah swt dat van me vraagt. Dat andere moslima’s dat niet doen of dat ze hun hoofddoek niet correct dragen tja sorry maar dat is mijn probleem niet. Ze staan net als ik alleen in hun graf.
   Met mijn hoofddoek zeg ik niet dat alle belgen slecht zijn en dat ze de boom in kunnen. Met mijn hoofddoek zeg ik dat ik moslim ben en dat ik ervoor kies om Allah swt te behagen. Mensen die daar aanstoot aan nemen kom gerust met me praten en vraag me waarom ik een hoofddoek draag. Dan zal je mss merken dat dat niet gaat om te schokkeren of te rebelleren. Het gaat erom om mijn geloof correct uit te oefenen. Ik vraag niet om niqaab of boerka te mogen dragen. Ik vraag om mijn hoofddoek te dragen zoals het hoort. Daarvoor hoef ik mijn gezicht niet te bedenken. Maar ik kan niet mijn haar bedekken als mijn voorhoofd en oren volledig vrij moeten zijn. Nee ik heb geen begrip dat de gemeente dit invoert. Er wordt zoveel gezegd dat moslima’s onderdrukt worden, maar hier onderdrukt men mij omdat ik geen hoofddoek mag dragen. Btw als de politie mij vraagt om mijn oren of voorhoofd te laten zien dan wil ik gerust mijn hoofddoek afdoen voor een vrouwelijke agente in een afgesloten kamer geen probleem doe ik op de luchthaven ook.

 2. Cherin zegt:

  amiraelske,

  Ik weet niet wat ik het ergste moet vinden: Dat jij gelooft wat je hier verkondigt, of dat je verwacht dat anderen dit van je aannemen.
  Godsdienst, elke godsdienst blijft blijft uiteindelijk opium voor het volk. Een donkere tijd die we hopelijk allemaal snel achter ons kunnen laten, voor er nog meer brokken gemaakt worden in de naam van een of andere afgod.

 3. Meryem zegt:

  Cherin, jij bent toch ook helemaal zeker van je eigen gelijk. Je schrijft dat Amira verwacht dat anderen dit aannemen, maar zo komt het op mij absoluut niet over. Jij komt zelf hier op dit blog om jouw mening door te drukken. Laat iedereen toch in zijn of haar waarde, gelovig of niet gelovig.. en praat niet over zaken waar je geen weet van hebt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s